Koldskål er en traditionel dansk sommerdessert, som består af en syrnet mælkebaseret suppe med vanilje, citron og sukker. Koldskål serveres typisk med små, runde og sprøde kiks kaldet kammerjunkere, som dyppes i suppen eller smuldres over den. Nogle gange tilsættes der også friske bær, frugter, flødeskum eller is til koldskålen for at gøre den endnu mere lækker.
Men hvor kommer denne særlige dessert fra, og hvad gør den så populær blandt danskerne? I dette blogindlæg vil vi undersøge koldskålens oprindelse, variationer og betydning for den danske kultur.
Koldskålens historie
Koldskål har rødder i middelalderen, hvor man spiste en form for tynd grød lavet af syrnet mælk, æg og mel. Denne grød blev kaldt tykmælk eller tyndmælk og var en billig og nærende hverdagsmad, som kunne holde sig længe uden køleskab. Senere begyndte man at tilsætte andre ingredienser som safran, honning og kardemomme for at give grøden mere smag og farve.
I 1800-tallet fik tykmælken et nyt navn: kærnemælkskoldskål. Det skyldtes, at man begyndte at bruge kærnemælk i stedet for almindelig mælk, da den var lettere at få fat i og havde en syrligere smag. Kærnemælkskoldskål blev en populær sommerret, da den var forfriskende og letfordøjelig i varmen. Man spiste den ofte med rugbrød eller hvedebrød, som man dyppede i suppen.
I 1900-tallet udviklede koldskålen sig yderligere, da man begyndte at bruge pasteuriserede og homogeniserede mælkeprodukter som ymer, yoghurt og creme fraiche. Disse produkter gjorde koldskålen mere cremet og holdbar. Man fandt også på at tilsætte vanilje og citron, som gav koldskålen en sød og frisk smag. Samtidig opfandt en dansk bager de kammerjunkere, som blev det perfekte tilbehør til koldskålen. Kammerjunkere er små, runde og sprøde kiks, som er bagt med smør, sukker, æg og kardemomme. De har fået deres navn, fordi de oprindeligt blev serveret til kammerherren og hans gæster på herregården.
Koldskålens variationer
I dag findes der mange forskellige typer af koldskål, som kan tilpasses efter ens smag og præferencer. Nogle af de mest almindelige er:
- Kærnemælkskoldskål: Den klassiske opskrift med kærnemælk, æg, vanilje, citron og sukker.
- Ymerkoldskål: En tykkere og mere fyldig version med ymer, æggeblommer, vanilje, citron og sukker.
- Yoghurtkoldskål: En lettere og mere syrlig version med yoghurt, æggeblommer, vanilje, citron og sukker.
- Creme fraiche-koldskål: En luksuriøs og cremet version med creme fraiche, æggeblommer, vanilje, citron og sukker.
- Vegansk koldskål: En plantebaseret version med sojamælk, tofu, vanilje, citron og sukker eller agavesirup.
Ud over kammerjunkere kan man også nyde koldskål med andre slags tilbehør, f.eks.:
- Jordbær, hindbær, blåbær eller andre friske bær.
- Banan, ananas, kiwi eller andre eksotiske frugter.
- Flødeskum, vaniljeis eller sorbet for en ekstra sødme.
- Knuste makroner, marengs eller hvid chokolade for en ekstra sprødhed.
- Mynteblade, citronmelisse eller basilikum for en ekstra friskhed.
Hvis du gerne vil finde på alternativer til kammerjunkere fordi du har cøliaki, behøver du ikke finde alternativer. Der findes glutenfri kammerjunkere du kan købe. Er du samtidig veganer, findes der også veganske kammerjunkere.
Koldskålens betydning
Koldskål er mere end bare en dessert. Det er også et symbol på sommer, hygge og dansk kultur. Koldskål er nemlig en af de retter, som danskerne spiser mest af i sommermånederne, når solen skinner, og temperaturen stiger. Ifølge en undersøgelse fra 2018 spiser danskerne i gennemsnit 10 liter koldskål om året, hvilket svarer til over 40 portioner per person. Koldskål er så populær, at den har sin egen nationale dag, som falder på den 21. juni, den længste dag på året.
Koldskål er også en måde at skabe hygge og samvær med familie og venner. Mange danskere nyder koldskål som et let aftensmåltid eller som en dessert efter en grillfest. Koldskål kan også være en aktivitet i sig selv, hvor man laver sin egen hjemmelavede koldskål og kammerjunkere sammen med sine kære. Koldskål er med andre ord en del af den danske sjæl, som bringer glæde og nostalgi til mange.
Opskrift på koldskål og kammerjunkere
Hvis du har lyst til at prøve denne skønne sommerdessert, kan du følge denne enkle opskrift på koldskål og kammerjunkere:
Ingredienser til koldskål (4 personer):
- 1 liter kærnemælk
- 2 dl piskefløde
- 3 æggeblommer
- 1 vaniljestang
- 1 citron
- 4 spsk sukker
Fremgangsmåde:
- Pisk fløden til flødeskum i en stor skål.
- Tilsæt kærnemælken og pisk det hele godt sammen.
- Pisk æggeblommerne sammen med sukkeret i en anden skål.
- Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en kniv.
- Tilsæt vaniljekornene og lidt af vaniljestangen til æggeblandingen og pisk det godt sammen.
- Vask citronen og riv skallen fint. Pres saften ud af citronen.
- Tilsæt citronskal og citronsaft til æggeblandingen og pisk det godt sammen.
- Hæld æggeblandingen i kærnemælksblandingen og rør det godt rundt.
- Sæt koldskålen i køleskabet i mindst en time, så den bliver kold og tykner.
- Fjern vaniljestangen inden servering.
Ingredienser til kammerjunkere (ca. >40 stk.):
- 250 g hvedemel
- 100 g smør
- 75 g sukker
- 1 æg
- 1 tsk bagepulver
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk kardemomme
Fremgangsmåde:
- Tænd ovnen på 200 grader og beklæd en bageplade med bagepapir.
- Skær smørret i små tern og kom det i en stor skål.
- Tilsæt mel, sukker, bagepulver, salt og kardemomme og gnid det hele sammen med fingrene, til det ligner groft rasp.
- Pisk ægget let sammen og tilsæt det til melblandingen.
- Saml dejen hurtigt med hænderne og ælt den glat.
- Rul dejen ud til en pølse på et meldrysset bord og skær den i ca. 40 lige store stykker.
- Tril hvert stykke til en lille kugle og tryk den flad med håndfladen.
- Læg kiksene på bagepladen med lidt afstand imellem.
- Bag dem i ovnen i ca. 10 minutter, til de er gyldne og sprøde.
- Lad dem køle af på en rist.